Poprzednie częściPolityka/manifest/slam I

Polityka, wiersz wielkanocny

co ile

uwalniasz Barabasza

za ile

wyrzekniesz się jak Piotr

jak często

przypominasz Tomasza

gdzie wisisz jako łotr

 

życie życie jak w Madrycie

bo podobno jedno tylko masz

chcesz w nim znaleźć się na szczycie

a dosiegniesz trumny dna

 

choćby pamiętali Cię na wieki

ważne by na wieko sypnął piach

ktoś z łzą co szczerze w oku kręci

z myślą "będzie Ciebie brak"

 

może będziesz tym człowiekiem

w czwartek krzyczał Barabasz

w piątek milczał gdy Bóg ginął

obok wisiał twój kamrat

 

rozmawiali - nie słyszałeś

musiałbyś gdzieś bliżej stać

później bajkę usłyszałeś

że środkowy zmartwychwstał

 

Barabasza i tak dorwali

też patrzyłeś na tą kaźń

na pogrzebie coś szeptałeś

bunt przeszywał Twoją twarz

 

bo to wszystko jest ich wina

nie zadałeś żadnych ran

sumienie topisz w beczkach piwa

choć On wybaczenie dał

 

co ile

uwalniasz Barabasza

za ile

wyrzekniesz się jak Piotr

jak często

przypominasz Tomasza

gdzie wisisz jako łotr

Średnia ocena: 2.5  Głosów: 11

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (9)

  • Noico1 rok temu
    co ile
    uwalniasz Barabasza
    za ile
    wyrzekniesz się jak Piotr
    jak często
    przypominasz Tomasza
    gdzie wisisz jako łotr

    Każdy powinien zadawać sobie te pytania codziennie. Bardzo dobry wiersz. 5/5.
  • Zainspirowałeś mnie żeby zrobić z tego pieśń
  • Dekaos Dondi rok temu
    Dementor Biały↔Ten wiersz mnie dotyczy, w pewnym sensie.
    Gdyby zmienić szyk na→każdy grymas obserwowali, to byłby niedokładny rym, wieńczący.
    Pozdrawiam? :)
  • O, przepraszam, teraz to pozmienialem totalnie
  • Próbuje z tego piosenkę ulepić
  • Dekaos Dondi rok temu
    Dementor Biały↔Do piosnki, to lepiej równa ilość sylab, w poszczególnych częściach.
    No chyba, że pod melodię się układa.:)
  • Najwygodniej jakoś sobie śpiewać, moim zdaniem, od melodii to chyba bardziej stopa metryczna, ale w to nigdy nie umiałem, najlepiej na czuja
  • Najwygodniej jakoś sobie śpiewać, moim zdaniem, od melodii to chyba bardziej stopa metryczna, ale w to nigdy nie umiałem, najlepiej na czuja
  • Bettina rok temu
    A jakiego koloru masz oczy?
    To dlatego :)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania