Wnuczka pszczelarza(11)- TANIEC
(tekst przed poprawką 🐝💐)
Pszczoły to niesamowite stworzenia które tworzą harmonię z otoczeniem.
Nawet podczas informowania swoich przyjaciółek gdzie wykonują osobliwy taniec odwłokiem;
~Jeśli pożywienie znajduje się w niewielkiej odległości pszczoła wykonuje swym odwłokiem okręgi.
~Jeśli pokarm znajduje się w odległości większej niż 100 metrów pszczoła kręci w prawo i lewo.
~Jeśli pokarm jest w odległości pośredniej wykonują ruch sierpowaty, czyli zataczają odwłokiem tj. półksiężyce.
~Jeśli pokarm jest zanieczyszczony wykonują odwłokiem ósemki.
~wykonują inny taniec podczas rójki, na powitanie nowej królowej i w momencie zagrożenia, tańczą w każdej sytuacji.
Ale to nie wszystko pszczoły kierują się swoim instynktem związanym z słońcem, od słońca bardzo dużo zależy, dopiero teraz zrozumiałam dlaczego pszczoły tworzą linie „DNA” lecąc do ula. W momencie kiedy pszczoły znajdują pokarm, lecą do ula ruchem falowym, w zależności od tego w jakim stopniu słońce padało na kwiatek w tamtym momencie.
Odległość jednej pętli od drugiej informuje o odległości pożywienia! (1s= 1km)
Kładąc telefon na ziemi skierowany ku niebu, udokumentowałam lot pszczół po pokarm w odległości do 100 m. Wzory które tworzą są perfekcyjne i niewyobrażalnie dokładne. Jedna za drugą wlatują i wylatują z ula, tworząc harmonijny wzór. Co najciekawsze pszczoły dzięki temu rzadko kiedy zderzają się z sobą bądź gubią drogę. Jeśli już coś takiego się wydarzy musi silnie wiać wiatr.
Kolejną dość istotną informacją jest fakt że tylko 10 na 500 rodzajów pszczół wykonują taniec. I jestem zachwycona, że w Polsce najchętniej hodowaną rasą pszczół jest krainka naturalnie występująca na pogórzu i południu Europy i jest jedną z ras tańczących.
Taniec pszczeli jest czasochłonny zajmuje zwiadowczyni wykonanie nawet do 5 minut. Przez to, że pszczoły informują się wcześniej gdzie mają lecieć, precyzują z wielką dokładnością lokalizacje pokarmu. Dzięki temu zbieraczki nie tracą czasu na kolejne szukanie pożytku.
Każdy ruch skrzydełkiem, czułkami a nawet włoskami na ciele pszczoły wytwarza częstotliwość, informując otoczenie jakim jest stworzeniem. A pszczoła uczy że jest nierozerwalna z cyklem życia i harmonii na ziemi. Zna swoje miejsce i innych stworzeń. Nie potrafię do końca opisać słowami uczucia które towarzyszu mi za każdym razem gdy jestem w ich pobliżu. To coś osobliwego, subtelnego jak delikatny letni wietrzyk, niosący bryzę morską.
Od zawsze kochałam taniec i tańczyłam w rytm muzyki stając się jej cząstką, dzięki temu łatwiej było mi zrozumieć pszczoły i ich harmonijny lot. Częstotliwość informacji przenika całe ciałko pszczółki przez co zaczyna wibrować miejscem w którym jest pokarm, pszczoła staje się cząstką tego kwiatu. Informacja o lokalizacji pokarmu zostaje przeniesiona przez owada do ula, stając się jednością z otoczeniem. Dlatego pszczoły tworzą wzory zgodne z ciągiem Fibonacciego !
Pszczoły tańczą zgodnie z prawami natury i otaczającym jej światem. Ta lekcja od pszczół mówi nam jedno;
„ tańcz w harmonii z światem, a on zatańczy z tobą”
Komentarze (18)
Jest tam napisane po mojemu. :D
Aczkolwiek z tą częścią miałam mały problem. Musiałam wpleść te rzeczy z poradnika, aby związać płęte.
Za błędy przepraszam, nie jestem grafomanką i często uważam niektóre błędy za nieistotne.
Ponieważ dla mnie czyta się to okey 😂
Pozdrawiam i dziękuję :)
Dziękuję, jeszcze raz i życzę miłego dziś 🐝💐
"rójki" - rujki
"raz" - ras
Pozdrawiam ~
Będę w wolnej chwili jeszcze gramatycznie poprawiać
Rujka = rui jest u psowatych I kotowatych.
Rójka = roić się u owadów 🐝💐
Czy czytałaś „Sekretne życie pszczół” Sue Monk Kidd?
cul8r
Owady trzeba doceniać, w końcu to jedne z najstarszych gatunków.
Puenta jak zwykle potwierdza Ich i Twoją mądrość.
5.
Pozdro.
To miało by sens :D
Bardzo dziękuję za podzielenie się wiedzą na temat naszych cudownych miododawczyń💛
Serdecznie pozdrawiam🐝🐝🐝🐝🐝
Daj znać, bo jestem ciekawa, czy mamy podobną informację.
Od dziecka mieliśmy miodek z rodzinnej pasieki. 😐
I to dało mi możliwość rozpoznawania miodu po smaku i konsystencji.
Miód prawidłowo krystalizuje się w ciągu 3-4 miesięcy od zebrania.
Wyjątkiem jest rzepak który krystalizuje się już po 4-5 dniach i akacja, która krystalizuje się mniej więcej po roku lub nawet później.
Dodatkowo krystalizuje się od dołu do góry zaczynając od bocznych ścianek słoika do środka.
Miód mieszany z cukrem nie krystalizuje się albo krystalizuje się nieragularnie, tworząc na bocznych ściankach bryły.
W smaku nieba a ziemia. Czuć odrazu że z cukrem, albo mieszka różnych miodów.
Konsystencja jest bardziej lista na początku.
I z prawdziwych miodów nie zrobisz lizaków.
Mnie się nie udało 🤔
Miód smakowy z owoców liofilizowanych nie powstanie bez dodatku cukru.
Ech ta technologia.
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania