![]() | Drassen Prime 08.07.2015 1. Akapity daje się zawsze. I nie wolno przesadzić z ich wielkością. Tutaj, mości towarzysze broni, jest to możliwe z użyciem "[ p ]" (bez spacji) na początku wersu. 2. Do zapisu dialogów używamy myślników, nie (!) dywizów, które to z kolei są wykorzystywane do łączenia wyrazów typu biało-czarny. Demonstracja: pauza: — półpauza: – dywiz: - PS Tak już ten świat jest skonstruowany, że myślnik jest posadą, którą autor oddaje albo pauzie, albo półpauzie, nie raz jednej, raz drugiej i nie żadnemu innemu znakowi. 3. Po myślniku występuje spacja (sic!). — Marek? — Co? 4. Przed też. Należy zwrócić uwagę, że w obydwu przypadkach wypowiedzi hm... Ewy następny wyraz nie jest zapisany wielką literą (znaki interpunkcyjne typu: ?, !, ... nie zastępują kropki w tym przypadku). Zasada ta jest związana z rodzajem słowa występującego po myślniku. Druga rzecz, która winna przykuć Waszą uwagę, to fakt, że myślniki lubią standaryzację, czyli wszędzie mają być takie same, żadnej partaniny, żadnej mozaiki wielkościowej. — Marek? — zapytała powoli, podnosząc głowę. — Co? — Chciałabym ci coś powiedzieć... — wyszeptała. 5. A teraz o tych wcześniej wspomnianych słowach. Jeśli opisuje czynność związaną z mówieniem (powiedział, krzyknął, mrukną, szepnął itd.) nie stawia się kropki, a słowo pisze się małą literą. Natomiast w innych przypadkach (odwracanie się, przesuwanie krzeseł i ta cała reszta) słowo pisane jest wielką literą, dialog zaś zakańczany kropką (w tym przypadku znaki interpunkcyjne: ?, !, ... na powrót pełnią swoje podstawowe funkcje). — Marek? — zapytała powoli, podnosząc głowę. — Co? — Odwrócił się w jej stronę. — Chciałabym ci coś powiedzieć... — wyszeptała. — Tylko nie wiem, jak zacząć. 6. Istnieje też możliwość, że opis będzie udawał przecinek. — Marek? — zapytała powoli, podnosząc głowę. — Co? — Odwrócił się w jej stronę. — Chciałabym ci coś powiedzieć... — wyszeptała. — Tylko nie wiem, jak zacząć. — Od początku. — Wydaje mi się — zaczęła Ewa — że rozdwajają mi się końcówki włosów." |
![]() | J.J Leto 09.07.2015 |
![]() | Slugalegionu 09.07.2015 Czynności gębowe i niegębowe. |
![]() | Slugalegionu 21.07.2015 |
![]() | Xax 22.07.2015 Dzięki. Pjona! |
![]() | Anonim 06.08.2015 |
![]() | Anonim 10.08.2015 |
![]() | Anonim 16.08.2015 |
![]() | Anonim 24.08.2015 |
![]() | Anonim 30.08.2015 |
![]() | Slugalegionu 12.09.2015 |
![]() | Ichigo-chan 21.09.2015 |
![]() | Ichigo-chan 12.10.2015 |
![]() | Angela 19.11.2015 |
![]() | Jack O'Frost 08.12.2015 |
![]() | Ichigo-chan 28.12.2015 |
![]() | Akwus 18.01.2016 |
![]() | KarolaKorman 18.01.2016 Jak traktuje się: uśmiechnął, roześmiał, parsknął śmiechem. Czy to też należy do czynności związanych z mówieniem i zapisujemy je w dialogu z małej litery? Czekam na odpowiedź :) |
![]() | Slugalegionu 18.01.2016 |
![]() | KarolaKorman 18.01.2016 Dzięki wielkie :) |
![]() | Slugalegionu 18.01.2016 |
![]() | Akwus 15.02.2016 |
![]() | phototka 21.02.2016 |
![]() | Nuncjusz 17.09.2016 |
![]() | ausek 27.10.2016 |
![]() | Okropny 24.01.2017 |
![]() | katharina182 01.02.2017 |
![]() | ausek 16.05.2017 |
![]() | Skoiastel 16.05.2017 07. Może się zdarzyć, że chcemy DODAĆ KOMENTARZ W ŚRODKU WYPOWIEDZI – wtedy nigdzie nie stawiamy kropek, traktując komentarz jak wtrącenie. W przypadku kiedy w miejscu postawienia myślnika powinien był pojawić się przecinek, pomijamy go: – Nie patrz tak na mnie – poskarżyła się – przez całe popołudnie próbowałam cię wyciągnąć z Nowego Jorku. Inaczej sytuacja się ma w przypadku wykrzyknika, znaku zapytania i wielokropka – znaki te bowiem wcale nie muszą oznaczać końca zdania: – Gatsby? – spytała Daisy. – Jaki Gatsby? 08. Czasami zdarza się, że KOMENTARZ AUTORA BĄDŹ NARRATORA ROZPOCZYNA PARTIĘ DIALOGOWĄ. W takich sytuacjach zamiast myślnika stawiamy dwukropek: – Tak, whiskey i woda – zgodził się Gatsby, a potem do Wolfsheima: – Tam jest za gorąco. 09. Zdarza się również, że chcemy PRZYTOCZYĆ CZYJĄŚ WYPOWIEDŹ – wcale nie musimy zapisywać jej jak zwykły cytat. Możemy postawić dwukropek po czasowniku oznaczającym mówienie, a następnie wypowiedź zapisać jako zwykłą partię dialogową. (…) Dlatego kiedy zaczęła mi opowiadać „Daniela Derondę”, który, nawiasem mówiąc, wcale mi się tak bardzo nie podobał, zamknęłam książkę, usiadłam i wypaliłam zupełnie niespodziewanie: – Miałam cię zamiar o coś spytać, Ruth. (…) 10. Wszystkie ZAIMKI NAZYWAJĄCE ADRESATA (zwroty grzecznościowe) takie jak: Ciebie, Ci, Tobie, Tobą; Was, Wami, w przeciwieństwie do korespondencji pisanej, zapisujemy małą literą. 11. Jeśli ZWRACAMY SIĘ DO KOGOŚ przezwiskiem lub imieniem, zwrot wydzielamy przecinkami: – Życzę ci powodzenia, Harry Potterze – rzekł Firenzo. – Zgotuj im piekło, skarbie – zabrzmiał jego niski, szorstki głos. – I na litość boską, tym razem nie daj się nikomu dźgnąć, ofiaro losu! – dodała Vida. 12. Innym sposobem na zapisanie dialogu jest zapisane wypowiedzi poszczególnych osób cudzysłowami i zapisując je w ciągu. Należy jednak zwrócić uwagę, że wtedy obowiązują nas zasady jak przy cytowaniu (kropka zawsze poza cudzysłowem!). Tak zapisane dialogi zazwyczaj występują w tekstach prywatnych (wspomnienia, dzienniki, powieści stylizowane na wspomnienia), rzadziej w prozie: (…) Kiedy Chrissie napomknęła o czymś naprawdę niejasnym – powiedziała coś w rodzaju: „O tak, wtedy, kiedy ściągał dżinsy!” – Ruth wybuchnęła gromkim śmiechem i wskazała nas oboje, jakby chciała powiedzieć: „No, dalej, wyjaśnij im, o co chodzi, żeby też się z nami pośmiali”. (…) 13. Dozwolone jest również równoczesne stosowanie obu typów zapisu. Wtedy zwykle jeden, dialogowy, zarezerwowany jest dla głośnych rozmów, a drugi dla monologów wewnętrznych: Zaczął mi opisywać swoje najlepsze rysunki, lecz ja nie mogłam się skoncentrować; im bardziej się ekscytował, opowiadając o swoich zwierzakach, tym bardziej nieswojo się czułam. „Znowu zrobisz z siebie pośmiewisko, Tommy” – miałam ochotę go ostrzec. „Wyimaginowane zwierzęta? Co ci strzeliło do głowy?”. Ale nie powiedziałam tego. – To naprawdę ciekawe – powtarzałam tylko, bacznie mu się przyglądając. :) |
![]() | Neurotyk 16.05.2017 Dzięki i inne dźwięki ;) |
![]() | Tanaris 16.05.2017 |
![]() | Okropny 07.06.2017 |
![]() | Skoiastel 28.06.2017 |
![]() | Okropny 28.06.2017 |
![]() | KarolaKorman 29.06.2017 |
![]() | motomrówka 29.06.2017 |
![]() | KarolaKorman 29.06.2017 |
![]() | Okropny 29.06.2017 |
![]() | motomrówka 29.06.2017 |
![]() | motomrówka 29.06.2017 Tobie, Karolu, zdarzają się psikusy, ale inni, ze swoich nieudolności starają się uczynić jedyny środek wyrazu i namolnie wmówić mi, że to ja jestem ta zła. Ale luzik, nie ma we mnie emocji, a psikusy mogą przytrafić się każdemu, kto strzeli tekst na 70 tys znaków. Jednak "zdarzać się" a "ostentacyjnie przeginać" to dwie różne rzeczy ;) |
![]() | ola1402 01.07.2017 |
![]() | Tanaris 17.07.2017 Zastanawia mnie to zdanie. Po cudzysłowie jest kropka. Ale wcześniej jest pytajnik, więc eee... Ktoś to wyjaśni? :) |
![]() | Lucinda 17.07.2017 |
![]() | Tanaris 17.07.2017 Jeszcze daleka droga do tego, abym pisała dialogi "przyzwoicie". ;p |
![]() | Tanaris 18.07.2017 Czy ma być tak: – Cóż ja mogę, że ostatnimi czasy nie można się z nią dogadać. Mniejsza o mnie, Dzela – obracam się do tyłu, aby spojrzeć na kolejną koleżankę, która maluje swoje usta głęboką czerwienią i dokańczam. – Śliczne buty. Gdzie kupiłaś? A może obie wersje są poprawne? Przepraszam, że tak cały czas pytam i pytam. Ale obiecuję, że na dziś to ostanie. ;) |
![]() | KarolaKorman 18.07.2017 |
![]() | motomrówka 18.07.2017 Cóż ja mogę, że ostatnimi czasy nie można się z nią dogadać. Mniejsza o mnie, Dzela. – Obracam się, aby spojrzeć na kolejną koleżankę, która maluje usta głęboką czerwienią i dokańczam: – Śliczne buty. Gdzie kupiłaś? Wywaliłam "do tyłu", bo założyłam, że rozmówca na początku patrzy w przód, a skoro się odwraca i do tego nie w bok, więc "do tyłu" jest powtórzeniem. Wywaliłam też "swoje", bo czyje usta miałaby malować? Teraz mógłby się wypowiedzieć jakiś znający od podszewki ;) |
![]() | motomrówka 18.07.2017 Gdzieś czytałam, że przed publikacją warto tekst po prostu wydrukować i wtedy przeczytać, bo wygląda on zupełnie inaczej niż na ekranie. Robię inaczej, zapisuję za telefonie, wrzucam w komputer, stąd na Opowi, a potem na telefonie poprawiam błędy, bo na dużym ekranie ich nie widzę, albo mój radosny pięciolatek ma mi tysiąc rzeczy do pokazania i powiedzenia ;) Nie pamiętam, byś mnie w jakiś sposób zdemerwowała ;) |
![]() | Okropny 18.07.2017 my world is ruined |
![]() | Okropny 18.07.2017 |
![]() | motomrówka 18.07.2017 |
![]() | Tanaris 18.07.2017 |
![]() | motomrówka 18.07.2017 |
![]() | KarolaKorman 18.07.2017 |
![]() | Ritha 18.07.2017 |
![]() | Okropny 18.07.2017 |
![]() | Ritha 18.07.2017 |
![]() | aldanari 23.04.2019 "Wszyscy wiedzieli, że Północ - od zimnych brzegów Lunarium, po Otchłań - kochała swoich bogów." To tylko przykład, ale mam spory problem, żeby ogarnąć te zasady, więc proszę o pomoc! |
![]() | Pan Buczybór 23.04.2019 |
![]() | aldanari 23.04.2019 |
![]() | Canulas 07.07.2019 |
![]() | Neurotyk 12.05.2020 |
![]() | Yourofsky 13.05.2020 Dialogi to mega ważna sprawa. A propos dialogów to w moim ostatnim opowiadaniu, postarałem się nieco okrasić dialogi. Sami zobaczcie co mi wyszło, postarałem się też o klimat.... Zapraszam do mojego gorącego jeszcze opowiadania pt. " Układ " |
![]() | Zaciekawiony 13.05.2020 http://www.opowi.pl/mowie-ci-to-powiedzial-do-niego-a38671/ http://www.opowi.pl/co-z-dialogami-zapytal-narrator-a40036/ |
![]() | Skoiastel 14.05.2020 Ta druga – ekspozycja dialogowa – sięga znacznie głębiej, niż przytoczyłeś; innym strasznie upierdliwym wypadkiem, z którym się walczy, są rozmowy między bohaterami. Kiedy to oni zaczynają przekazywać informacje między sobą – jak ty to nazywałeś – jawnie, mówiąc o rzeczach, które obie strony dialogu dobrze wiedzą, ale za to nie wie ich czytelnik. Wtedy wychodzą na jaw kwiatki typu: – Oh, uwielbiałem tego człowieka. A ty pamiętasz Johna Smitha? – Pamiętam – przytaknął Carter bez zawahania. – To przecież jeden z twoich sześciu szwagrów. Mieszka z twoją najmłodszą siostrą w Kaliforni, mają domek nad jeziorem i gromadkę słodkich purchlaków. Natomiast w drugim tekście piszesz: „Zastanówmy się jednak nad tym[,] jaką jeszcze rolę pełni w zdaniach myślnik lub półpauza”, co już samo w sobie jest błędem, ponieważ myślnik i półpauza to to samo. Myślnikiem dla danego tekstu nazywa się albo pauzę, albo półpauzę, w zależności od tego, który zapis przyjął autor [PWN: https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Myslnik-pauza-minus;16280.html]. Ad obu tekstów: nigdy nie stawia się kropek wewnątrz cudzysłowu, jeśli więc cytujesz przykłady, ostatnia kropka powinna wylądować zawsze na zewnątrz. :) |
![]() | yanko wojownik 997 miesiąc temu |
![]() | LaurazjanWolf 3 tygodnie temu |
![]() | Dementor Biały 2 tygodnie temu |
![]() | Marinomarini tydzień temu |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji