Opowijskie opowieści - prolog?

Poncki
dwa lata temu
Opowidjanie,

Po dzisiejszej rozmowie na pitolo urodził się taki pomysł, abyśmy napisali wspólnie książkę Koncepcja w istocie jest dość prosta.

Pierwszym etapem byłoby głosowanie dotyczące gatunku. Każdy chętny mógłby napisać w dedykowanym wątku na forum, preferowany gatunek, tytuł oraz w jednym zdaniu podwójnie złożonym zarys wątku głównego: np. “Żywa kometa”, komedia w s-f. Wystrzelony w kosmos astronauta, szuka drogi do domu przez galaktykę.

Głosowanie standardowo miałoby się odbywać na zasadach znanych z opowijskich konkursów, czyli każdy chętny rozdaje według uznania 3, 2, 1 pkt. Przechodzi oczywiście największa liczba punktów.

W drugim etapie zajmiemy się już fabułą. Piszemy kolejne rozdziały, oczywiście nawiązujące fabułą do tytułu, zarysu i poprzednich, napisanych już rozdziałów.

Każdy z chętnych musiałby wrzucać na swoim profilu tekst, rozpoczynając tytuł rozdziału znakami “OO1” (opowijska opowieść 1) i wstawiać link na forum. Po ustalonym wcześniej czasie robimy głosowanie i lecimy z następnymi rozdziałami, aż uzbieramy ustaloną liczbę rozdziałów.

Ostatni rozdział będzie musiał zakończyć wątek główny w taki czy inny sposób.

Jest jeszcze taki pomysł, że każdy uczestniczących w danym rozdziale (wrzucający swój tekst), może dokonać w zwycięskim tekście jednej dowolnej zmiany treści jednego dowolnego zdania. Nie miałoby to na celu korygowanie czegokolwiek na lepsze (choć również, czemu nie), a wprowadzenie chaosu do fabuły.

Do ustalenia jest zatem:

termin rozpoczęcia - startujemy od zaraz, czy czekamy, aż pojawi się większa liczba opowidjan?;

długość pojedynczego rozdziału (5k wyrazów, krótsze, dłuższe?);

całkowita liczba rozdziałów (15, więcej, mniej?);

czas potrzebny na napisanie (3 tygodnie, miesiąc, pół?);

czas potrzebny na głosowanie (tydzień?);

czy chcielibyśmy taką książkę wydać i jak mógłby przebiegać proces wydawniczy (tu oceniam, że jest największe pole do dyskusji).

Jak by to wypaliło, to szczerze nie mogę się doczekać efektu końcowego. Pourywanych wątków i nielogicznych przebiegów akcji, znikających postaci w niewyjaśnionych okolicznościach.

Chciałbym też ustalić, ile osób byłoby zainteresowanych taką zabawą, oraz czy macie jeszcze inne pomysły dotyczące przebiegu powstawania naszej wspólnej opowijskeij opowieści, więc wszystkie swoje myśli koniecznie zostawcie w komentarzach.

Yours truly

Poncki
Poncki
dwa lata temu
zsrrknight
dwa lata temu
długość rozdziałów zostawiłbym w ramach "mniej-więcej". Po prostu żeby taki rozdział miał w sobie odpowiednio dużo treści, ale też żeby nie był zbyt długi - możnaby ewentualnie postawić jakiś górny limit.
Co do czasu - trzy tygodnie powinny wystarczyć. Celem bądź co bądź nie jest arcydzieło, a raczej coś napisanego na luzie, zdatnego do czytania.
Ewentualne wydanie mogłoby być fajne, ale mnie na przykład w pełni satysfakcjonowałoby gdyby nie wyszło to poza forum.
No i ogólnie byłbym chętnym, choć rzecz jasna nie chcę niczego obiecywać xd
Myślę, że jak uzbiera się 5-6 chętnych to można zaczynać. Z długimi terminami na ukończenie kolejnych rozdziałów będzie odpowiednio dużo czasu by dołączyli się kolejni użytkownicy
Margerita
dwa lata temu
Fajny pomysł ale na razie mówię pas
Poncki
dwa lata temu
Marg zakładając, że będzie koło 15 tu rozdziałów a na każdy przypadnie jakiś miesiąc to książka powstanie za jakieś półtora roku. Zresztą nie trzeba partycypować przy każdym rozdziale.

zsrr - wydanie mogło by się ograniczyć do kilku egzemplarzy dla każdego chętnego opowidjanina co wziął udział (lub nie) w przedsięwzięciu, jako forma zwiedzenia pracy i nagrody za wspólną zabawę.
Margerita
dwa lata temu
na razie pobserwuję zzameblościanki bo mam za duzo własnych pomysłów do zamknięcia
Akwadar
dwa lata temu
może na luzie, niech każdy cos dopisze, na żywioł
Imć Wszesław
dwa lata temu
Pomysł jest świetny, można zacząć już, ale każdy rozdział ma być przez kogo innego napisany? To piętnaście osób, a pod koniec nie będzie z czego wybierać.
zsrrknight
dwa lata temu
myślę, że autorzy będą mogli się powtarzać, byle nie pod rząd
Atylda
dwa lata temu
Pięciu chętnych już chyba jest :)
Akwadar
dwa lata temu
chyba, to nadzieja mocno na wyrost ;)
Atylda
dwa lata temu
Ja, Ty, ona, on i ono.
Akwadar
dwa lata temu
ja?! ja się nie nadaję
Atylda
dwa lata temu
Przesadna skromność;)
Szalej.
dwa lata temu
A ja wstępnie też, dlaczegoby nie.
Sufjen
dwa lata temu
Wstępnie również na tak :)
Sandra
dwa lata temu
A gdyby napisać prozę, stworzyć jeden główny charakter złożony z naszych...? Było by w nim trochę z każdego z nas...?
zsrrknight
dwa lata temu
nie
Sandra
dwa lata temu
aha
Poncki
dwa lata temu
zsrr myślę, że jeśli ograniczymy możliwość taką, że dwa rozdziały (i więcej) pod rząd są napisane przez jednego autora, to w kryzysowych miesiącach może nie mieć kto napisać.

Z drugiej strony taki autor mógłby sobie odpocząć😃

Część postów została ukryta (21)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

jerry
dwa lata temu
3 kreski - Tylko dla Niemców Zenzy, bo lubię zachody
2 kreski - Republika szaleńców Imć Wszesław vel Pobóg Welebor, bo lubię szalenie bez przerwy
1 kreska - Zjedź cukierka Atyldy bo lubię jechać po słodkich fiołkach
rozwiazanie
dwa lata temu
3 pkt - Poncki - Ciemna strona księżyca - sci-fi
2 pkt - zsrrknight - Wędrowiec - Fantasy
1 pkt - Imć Wszesław vel Pobóg Welebor - Republika szaleńców - Thriller lub Komedia
Józef Kemilk
dwa lata temu
3 pkt - Imć Wszesław vel Pobóg Welebor - Republika szaleńców - Thriller lub Komedia
2 pkt - kamińe - A ***** was wszystkich. - Satyra, groteska na współczesny świat.
1 pkt - Poncki - Ciemna strona księżyca - sci-fi
stereo_dream-dolby-C
dwa lata temu
3 pkt - A ***** was wszystkich. - Satyra, groteska na współczesny świat
2 pkt - Imć Wszesław vel Pobóg Welebor - Republika szaleńców - Thriller lub Komedia
1 ptk - Atylda - Zjedź cukierka - Fantastyka
Poncki
dwa lata temu
Koniec
Margerita
dwa lata temu
Czyli jak rozumiem tytuł ma być Republika szaleńców?
Margerita
dwa lata temu
paluszki z paczuszki
dwa lata temu
Wszyscy piszą ten sam rozdział?
Myślalam, że było losowanko i każdy dostał temat i swój rozdział.
Bałagan z tego bydzie, a nie wspólne pisanie.
paluszki z paczuszki
dwa lata temu
To byłam ja. Pesymistka.
Margerita
dwa lata temu
Tak było losowanie i Republika szaleńców wygrała
rozwiazanie
dwa lata temu
stereo_dream-dolby-C
dwa lata temu
paluszki z paczuszki, Nie bydzie, jedym wybierum, reszta pudzie w pierun
stereo_dream-dolby-C
dwa lata temu
paluszki z paczuszki, Nie każdy panioł myśl przewodzuncom i założenie tego od pomysła, a takze że cza pisać minimum łosimnest słów, a maksymalnie tysiunc pińćset i to je rozdział. Ze wsjech pierwotnie pirszych, odcedzi sie jedyn przez głosowanie i tak z kolejnemi
paluszki z paczuszki
dwa lata temu
Na pewno bydzie dobze. Poncek dopiluje, zeby nikoguśko nie pokzywdzić i kazdy aby zadowulony👍
Poncki
dwa lata temu
Je są zcze się taki nie urodził co by wszystkm dogodził😃
Poncki
dwa lata temu
Jeszcze *
Margerita
dwa lata temu
Marcin Adamkiewicz
dwa lata temu
Szpilka
dwa lata temu
Pomysł wart realizacji, będę śledzić z zapartym tchem poczynania naszych mistrzów pióra 😊
Szpilunia!!! Tutaj nic się nie odnajdzie. Wszystko sprowadzą do bagna. Pozdrówka
Szpilka
dwa lata temu
Ahoj, Stylowy 😄

No cóż, za dużo 3P, czyli pierTolców, przegrywów i podleców. Kończy się pomału boom na portalowe pisanie, może to i dobrze?

Też pozdrawiam 😉
stereo_dream-dolby-C
dwa lata temu
Do kiedy się pisze? Bo zapomniłem a nie nie mogę znaleźć.

Się rozpisałem za bardzo, muszę pochlastać, bo nuży wstęp
Atylda
dwa lata temu
Przepraszam, że pytam, ale nie śledziłam na bieżąco. Nie miałam czasu ostatnio. Czy już został wybrany prolog i piszemy rozdział pierwszy?
Margerita
dwa lata temu
Tak Republika szaleńców
Margerita
dwa lata temu
Margerita
dwa lata temu
Margerita
dwa lata temu
kamińe
dwa lata temu
Bardzo piękne / najwyższa nota.
Poncki
dwa lata temu
Jutro w nocy głosujemy (postaram się wszystko przygotować). Na pisanie zostało już tylko 24 h😃
stereo_dream-dolby-C
dwa lata temu
Ja wiem, że zawalę, rozciągnąłem zbyt
Poncki
dwa lata temu
paluszki z paczuszki
dwa lata temu
GŁOSOWANIE!
stereo_dream-dolby-C
dwa lata temu
3 pkt, Marcin Adamkiewicz
2 ptk, Margarita
1 ptk rozwiązanie

I szyćkie som na podium!
Marcin Adamkiewicz
dwa lata temu
3 pkt rozwiązanie
2 pkt Margerita

...a teraz ślicznie bym prosił, żeby ktoś jeszcze zagłosował, bo właśnie spadłem na 3 pozycję;)
LaurazjanWolf
dwa lata temu
3 punkty - Marcin Adamkiewicz - według mnie najlepszy tekst. Czuć swoisty klimat oraz napięcie. Tekst ,,wciąga" od pierwszych liter.
2 punkty - Rozwiązanie - jest dobrze, ale jednak czegoś mi tam brakuje.
1 punkt - Margarita.

Pozdrawiam ;-)
Szpilka
dwa lata temu
3 punkty dla Marcina Adamkiewicza, zapowiada się fajny kryminałek 👍
2 punkty - Rozwiązanie
1 punkt - Margarita
Margerita
dwa lata temu
3 punkty Marcin Adamkiewicz za życiowy tekst
2 punkty Rozwiązanie za szybko napisany tekst
Kunegunda2000
dwa lata temu
Ja głosuje na Adamkiewicza, ponieważ to opowiadanie ,,zmarnowało" mi noc ;)
3 punkty - Marcin Adamkiewicz -jak wyżej
2 punkty - Rozwiązanie
1 punkt - Margarita.
paluszki z paczuszki
dwa lata temu
Złoto - Marcin Adamkiewicz
Srebro - rozwiązanie
Brąz - Margerita

Dla Autorów wielkie 👋👋👋
Marcin Adamkiewicz
dwa lata temu
Z całego serca dziękuję wszystkim za głosy. To dla mnie zaszczyt przyjąć od Was pierwsze miejsce. Pozdrawiam serdecznie😊
paluszki z paczuszki
dwa lata temu
Głosowanie zakończone i co dalej?
Teraz tylko Zwycięzca będzie kontynuował kolejne rozdziały?

Hej tam! Koniec wakacji!
Literki czas zacząć!
Do roboty!
Poncki
dwa lata temu
Gratulacje Marcinie!

Teraz do Twojego (wybranego) pierwszego rozdziału piszemy drugi, a później kolejne.
Poncki
dwa lata temu
Zróbmy dwa tygodnie do 23 września i zobaczymy jak wyjdzie.
Margerita
dwa lata temu
Ją mówię pass
Józef Kemilk
dwa lata temu
Słyszenie wygrał Marcin. Nieco się spóźniłem w głosowaniu
Marcin Adamkiewicz
dwa lata temu
Hej. Ktoś napiszę drugi rozdział? Nie chcę wyjść na jakiegoś snoba, ale chętnie przeczytałbym kontynuację😊
Margerita
dwa lata temu
Ja na razie piszę inne historie
Poncki
dwa lata temu
Poncki
dwa lata temu
Na tym byśmy skończyli opowijskie opowieści.
stereo_dream-dolby-C
dwa lata temu
Jakaś antulogia by się zdała, może pokrewne minimum tematem, ale nie aż tak żeby za bardzo. Ale, no w roku bieżącym nie czuję się ja na siłach, a cza agitować i obczaić technikalia obecne, nie żadnego sefl bubliszinga tylko pulę numerków ino naszych, ino dla takich grafoniańców ze opowi

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji