Wierzenia słowiańskie – opowiadania, ciekawostki i informacje

Vampire Fangs
2 mies. temu
Założyłem ten wątek, żeby promować wierzenia pogańskich Słowian. Zachęcam do zamieszczania opowiadań, ciekawostek i informacji.
Vampire Fangs
2 mies. temu
Vampire Fangs
2 mies. temu
Vampire Fangs
2 mies. temu
Wielka baza informacji o słowiańskich wierzeniach. Polecam!

https://www.slawoslaw.pl/
Vampire Fangs
2 mies. temu
il cuore
2 mies. temu
Nie podoba mi się użycie wyrazów – /pogańskich Slowian/ ponieważ ma to wydźwięk pejoratywny, lekceważący, negatywny, deprecjonujący – wobec wiary i tradycji naszych przodków.

To pojęcie zostało utworzone przez dominującą religię aby zaprzeczyć, znieważyć wszystko co istniało wcześniej: kulturę, tradycje, rytuały...
A tak nawiasem – te wcześniejsze religie były uczciwsze od obecnych i bardziej nawiązujące do natury 🍀🐸🐝
Starszy Woźny
2 mies. temu
W całej rozciągłości się także zgadzam.
NO!
Vampire Fangs
2 mies. temu
Nie zgadzam się z Wami. Według mnie jesteście przewrażliwieni. Znalazłem w Internecie:

„Pogańscy Słowianie to określenie stosowane wobec dawnych ludów słowiańskich przed przyjęciem przez nie chrześcijaństwa, co dokonywało się stopniowo między IX a XII wiekiem”.

„Wyrażenie „pogańscy Słowianie” nie jest pejoratywne, lecz neutralne i historyczne, ponieważ po prostu opisuje dawnych Słowian wyznających dawne wierzenia przed przyjęciem chrztu”.

„Wyrażenie „pogańscy Słowianie” nie jest z założenia negatywne, ale jego odbiór zależy od kontekstu, w jakim zostanie użyte”.

PS

Widoczne źle zinterpretowaliście odbiór. Macie takie prawo.
il cuore
2 mies. temu
/Znalazłem w Internecie/ – jesteś wkurwiający: w necie można znaleźć wszystko w zależności od potrzeb...
A w Darknecie jeszcze więcej🤪
Vampire Fangs
2 mies. temu
il cuore – uważaj na słowa! Nie życzę sobie, żeby ktokolwiek pisał o mnie publicznie na portalu, że jestem „wkurwiający”. Trochę kultury. Nie zachowuj się jak chamski troll!
Chrapanie plus vat
2 mies. temu
Donatan i Cleo coś tam nawinęli chyba w temacie
TheGuru
2 mies. temu
No to zapraszam do mojej Cuiavi.

Znajdziecie tam słowiańską mitologię wplecioną w zwykłe życie.
Kładę duży nacisk na wiarygodność historyczną.
Aeliora
2 mies. temu
Interesujace
Vampire Fangs
miesiąc temu
Vampire Fangs
miesiąc temu

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji