Laurembar - wiersze - Życzenie

Ziemio przedwieczna, co w swej dobroci

Tysiące ludzi na świat wydałaś,

I Ty, Powietrze, co w swej głupocie

Oddychać karzesz, żyć nie pozwalasz,

 

Wodo, tyś życiem, tyś jest mym rajem,

Który na błękit złoto przekształcił,

Ogniu przedwieczny, potężnym żarem

Oczyszczasz dusze - klnę Was! Przestańcie!

 

Krew Wam pokażę, płacz, zawodzenie,

Ból i strach istot, drzew; głos kamieni...

 

Odpuście sobie nasze karanie.

Dajcie nam wieczne odpoczywanie.

Średnia ocena: 4.5  Głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (3)

  • Coś jest w tym wierszu, trąca struny, które do mnie przemawiają.
  • Jak biblijny Armagedon. Czas kopać ziemiankę ;)
  • DiPoint Ragoon 14.11.2021
    Dziękuję bardzo za Wasze myśli!
    Listopad czasem kładzie się za mocno na człowieku. Wtedy do głowy wpadają takie właśnie wersy...

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania