Drabble # 23 – Bogactwo
Żona Mariana gotowała dla męża zupy jarzynowe. Z szacunku i miłości zjadał zawsze do końca. To ciepłe wspomnienie dawało mu siłę, gdy przyszły pierwsze przymrozki. Szybko przebiły się przez potargany płaszcz i zawładnęły kartonowym materacem, zabierając resztki komfortu, jak kiedyś ogień rodzinne szczęście. Kiedy ciało zaczęło się buntować wobec zimna, a żołądek wobec głodu, Marian rozpoczął bezcelową wędrówkę pomiędzy blokami. W końcu skuszony znajomym zapachem przytulił kontener, osuwając się na ziemię. Pojemnik wydawał się ciepły, gdy Marian zasypiał tym szczególnym snem.
Dopiero następnego dnia wieczorem znalazł go pracownik restauracji. Przyszedł wylać wciąż parującą zupę. Jak co dzień ugotował za dużo.
Komentarze (20)
Samotność, choroba, rozgoryczenie i niemoc chwili może stoczyć nas w bezdomność. Smutny obraz namalowałaś. Śmierć pośród ludzi i parującej zupy.
Głód Martína Caparrósa - reportaż totalny polecam.
Ponad 795 milionów ludzi na świecie wciąż cierpi głód. Co dziewiąty mieszkaniec Ziemi nie ma co jeść. Połowa dzieci, umiera przed piątymi urodzinami z powodu niedożywienia – 3 miliony każdego roku. Większość głodujących to ubodzy mieszkańcy krajów rozwijających się.
A my wyrzucamy jedzenie na śmietnik. Jednak jest to problem natury politycznej prawa międzynarodowego.
Pozdrawiam ciepło
Dziekuje Pasjo, reportaz przeczytam.
Pozdrawiam
Nie raz będąc w markecie, zastanawiam się po co jest tyle tego jedzenia na półkach. Na etykietach terminy do przydatności się kończą bardzo szybko i leci to do śmieci. Nadwyżki produkcyjne, oby nie doprowadziły do głodu na całym globie, bo ziemia jest nadmiernie eksploatowana.
Dziekuje 00.00 za refleksje i wizyte.
Pozdrawiam
Był pewien piekarz, który postanowił oddawać niesprzedane pieczywo bezdomnym. Robił tak, aż do interwencji skarbówki. Kazali mu zapłacić vat od tego, co oddał za darmo.
Dobry tekst.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam i dziekuje
Dzisiaj smutno i poruszająco.
Dzięki za kolejną porcję literafeiny. (cuś jak kawa)
Pozdrawiam!
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania