Poprzednie częściWiersz - Pasują do wszystkiego.

Wiersz - Poeta vs Redaktor

Otwierając dziś gazetę natkniesz się czytelniku

na masę utworów literackiej fikcji.

Wiele z nich traktuje o polityce,

wojnie, ekonomii czy kulturze.

Wiersz za wierszem,

wiersz za wierszem.

 

Praca redaktora przecież powinno opierać się o prawdę.

Polegać na relacjonowaniu aktualnych wydarzeń,

zadawaniu niewygodnych pytań wygodnemu personelowi publicznemu,

opisywaniu rzeczywistości przedstawiając ją rzeczywistą.

Fakt za faktem,

fakt za faktem.

 

Na surowo, zatem, przekaz płynący z mediów uznanych,

można przyjąć za dalece przybliżony.

Tudzież sporadycznie wręcz przefosforyzowany.

W rezultacie więcej prawdy poeta zawieraw swych utworach literackich,

niż redaktor naczelny pisma brukowego jest w stanie pozbierać w jednym zdanie.

 

Poeta przecież buja w obłokach,

skąd się zatem bierze ten paradoks.

A, tak, już wiem.

Poecie zazwyczaj nikt za pracę literacką solidnie nie płaci.

Średnia ocena: 5.0  Głosów: 2

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (6)

  • Pobóg Welebor dwa lata temu
    Poeta patrzy z obłoków, redaktor z czyjejś kieszeni, różnice są nieuniknione. Pozdrawiam ?
  • Poncki dwa lata temu
    Oczywiście, że są do uniknięcia.
    Wystarczy tylko odwaga i chęć do rzetelnego wykonywania swojej pracy jako priorytet przed bezsensownym usiłowaniem nakarmienia chlebem siebie i swojej rodziny.
    To przecież jest zupełnie proste.
  • Pobóg Welebor dwa lata temu
    Poeci kłamią, żeby ładniejszy wiersz wyszedł. Przekręcają fakty, choć ogólna myśl może być słuszna. Wolę to, niż nawet najbardziej rzetelnego dziennikarza.
  • Poncki dwa lata temu
    Pobóg Welebor
    No ależ oczywiście o tym jest ten tekst.
    Poeta kłamie, jak najęty, może to robić wręcz powinien.
    Dzięki temu jest w stanie pokazać coś pięknego, strasznego, wzruszającego - coś nierzeczywistego.
    Nie da się przedstawić nierzeczywistego pisząc fakty.

    Z drugiej strony jest redaktor, którego obowiązkiem jest pisanie prawdy a tego nie robi.
  • Poncki dwa lata temu
    P.S. wolał bym, żeby poeci pisali kłamstwa a redaktorzy redagowali prawdę.
  • DrV dwa lata temu
    Amen.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania