Poprzednie częściWiersz - Pasują do wszystkiego.

Wiersz - podróż z czekanem

czekanem jest wiedza

wydobywana z odmętów świata

nie stawia oporu

 

brak drogowskazów

pozwala zdobyć szczątki

zardzewiałe lecz pewne żelastwo

 

strach jest budulcem niepewności

zderzającej się z pewnością

budowaną latami przez charakter

 

kiedy grzęźnie w gardle oddech

kruszy się z zapałem

mierzy upór

 

zapytaj kim jesteś

kim chcesz być

 

nie pytaj czy zdołasz

nie zdołasz

 

nie wybieraj drogi z góry

żadnego szczytu nie zdobyto idąc w dół

stoczysz się i nabijesz guza

 

spójrz w górę

zbierz siłę

wbij w skały czekan

 

zdobądź szczyt

Średnia ocena: 4.3  Głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (7)

  • 00.00 10 miesięcy temu
    Kopalnia wiedzy, pasuje bardziej górnicze narzędzie, ale czekanem wspiąć się można wyżej. 😉
    Góra informacji, jest taki model w profilu kulturowym. Widać tylko czubek tej ogromnej góry, reszta jest pod wodą.
  • Poncki 10 miesięcy temu
    Właśnie. Nie ważne jak wysoko wejdziemy. Wszystkiego wiedzieć nie będziemy 😃
  • MartynaM 10 miesięcy temu
    Trochę zbiór złotych myśli przypomina. Wybrałam sobie jedną...

    ''strach jest budulcem niepewności
    zderzającej się z pewnością
    budowaną latami przez charakter''

    i za nią płacę piątakiem
  • Poncki 10 miesięcy temu
    Bardziej źłota myśl podzielona na segmenty, ale masz rację 😃 dzięki.
  • kamińe 9 miesięcy temu
    Poncki
    kim chcę być?
    wolę śnić
  • Poncki 9 miesięcy temu
    kamińe ambicja Cię zabije
  • kamińe 9 miesięcy temu
    jam jusz zgon

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania